Kolendra siewna (Coriandrum sativum)
Roślina jednoroczna, wysokości 50-80 cm, o drobno wyciętych liściach, białych lub bladoróżowych kwiatach zebranych w baldachy, kwitnących od połowy lipca do sierpnia. Częścią użytkową kolendry są owoce zwane popularnie nasionami, stosowane jako przyprawa do wielu potraw. Wysiew nasion w końcu marca lub na początku kwietnia bezpośrednio na miejsce stałe , w rzędy odległe co 25-35 cm. Po wschodach należy wykonać przerywkę, pozostawiając rośliny w rozstawie 25-30x20 cm. Aby uniknąć osypywania się nasion, pozyskuje się je z łodyg ściętych wczesnym rankiem, następnie wiesza nad rozpostartym płótnem, gdzie po osypaniu nasiona wyschną. Przechowuje się je w szczelnych pojemnikach. Kolendra wymaga gleb lekkowapiennych. Stanowisko słoneczne, osłonięte od wiatru. 1 gram zawiera około 100 sztuk nasion.
Kolendra cała jest świetnym dodatkiem aromatyzującym zupy i gulasze. Dobrze komponuje się także z wędzonym mięsem i dziczyzną oraz roślinami strączkowymi. Jest jednym ze składników mieszanki przyprawowej garam masala oraz wszelakich przypraw do marynat. Sprawdza się także w słodkich przysmakach takich jak piernik oraz różnych wypiekach, szczególnie piekarniczych. Jest interesującym akcentem deserów lodowych.
Z jej dodatkiem zyskują ryby, a także kurczak. Gdy natrzemy nią ich mięso, utworzy się na ich powierzchni aromatyczna skórka. Kolendra swój smak i aromat uwalnia także na patelni. Możemy się o tym przekonać, podsmażając kiełbasę z kolendrą.
W swoim składzie zawiera ją na przykład Harrisa – naprawdę pikantny sos z czerwonej papryki wywodzący się z Afryki. Warto kolendry używać, by wydobyć z potraw niecodzienny charakter, który na pewno będzie niespodzianką podczas pierwszej degustacji.
Polacy używają jej w kuchni coraz odważniej, wciąż jednak wiele brakuje im do mieszkańców innych części świata. Czerpią z niej jednak pełnymi garściami kuchnie Bliskiego Wschodu, a także tajska, hiszpańska czy indyjska.
Kolendra wchodzi w skład mieszanek – można się pokusić o samodzielnie przygotowanie jednej z nich. Wystarczy zmieszać w proporcjach 1:1 kolendrę, kminek, tymianek, bazylię oraz dodaj odrobinę pieprzu. Sprawdzi się w przypadku takich dań, jak pieczone ziemniaki, zapiekanki, smażone jajka lub zwykła kanapka ze smalcem.
Waga 1g.
Oferowane przez nas nasiona, pochodzą od renomowanej, polskiej firmy, typowo zajmującej się zaopatrywaniem rolnictwa.
Nasiona przebadane, certyfikowane, nie modyfikowane genetycznie, bez GMO.
Przystosowane do naszych warunków klimatycznych.
Gwarancja jakości i udanego plonu - zawsze sprzedajemy oryginalne nasiona, z aktualnymi datami ważności, w oryginalnych opakowaniach producenta.
Szanowni Państwo - nie znaleźliście w naszym internetowym sklepie interesującego Was produktu, skontaktujcie się z nami - w naszych zasobach magazynowych posiadamy bogatszą ofertę produktową - pomożemy Wam w doborze asortymentu - mail: [email protected]
Dla tego produktu nie napisano jeszcze opinii!
Napisz opinięWłaściciel sklepu internetowego nie gwarantuje, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy używali danego produktu lub go kupili.