Strona głównaNasionaNasiona na kiełki
Nasiona na kiełki
Sortuj wg:
Filtrowanie produktów
Rzodkiewka - nasiona na kiełki Kiełki mają dość ostry, specyficzny smak, który zawdzięczają olejkom gorczycowym. ...
Rzeżucha - nasiona na kiełki Roślina zasługująca na szerokie zastosowanie w żywieniu. Zawiera bardzo dużo ...
Owies zwyczajny - nasiona na kiełki Owies stanowi wspaniałą ozdobę wielkanocnego stołu, koszyka lub parapetu ...
Brokuł - nasiona na kiełki Kiełki smaczne o lekko pikantnym, wyrazistym smaku. Bogate w witaminy ...
Wyświetlanie od 1 do 4 (z 4 pozycji)
Stron: 1
Produkcję kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: wypłukane nasiona zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Przelewać wodą od górnego poziomu naczynia, następnie woda samodzielnie przelewa się poprzez kolejne poziomy aż do naczynia dolnego - na odpływ wody. Dbać o systematycznie uzupełnianie i wymianę wody. Kiełki można także produkować w słoiku: wypłukane nasiona wsypać do czystego słoika i zalać na kilka godzin wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoik gazą, obwiązać i ustawić w ciepłym, nienasłonecznionym miejscu. Kiełki przepłukiwać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Po 4-5 dniach kiełki są gotowe do spożycia.